<![CDATA[Reseguide till Slovakien]]> http://www.slovensko.se 2012-09-28T11:00:00+02:00 2011-10-27T20:00:00+02:00 <![CDATA[Väder och klimat]]> När passar det bäst att åka till Bratislava? Här finns tabeller med bland annat medeltemperaturer och nederbörd, månad per månad. Som jämförelse finns motsvarande värden för Stockholm (anges i parentes).

Vissa år kan vädret förstås sticka ut mer åt ena eller andra hållet, men siffrorna ger ändå en uppfattning om vad man kan förvänta sig för väder.

Medeltemperatur

Månad Temperatur i luften Temperatur i vattnet
Januari -1° (-3°) - (-)
Februari 1 (-3°) - (-)
Mars 5 (-1°) - (-)
April 11° (4°) - (-)
Maj 16° (10°) - (-)
Juni 19° (15°) - (-)
Juli 21° (18°) - (-)
Augusti 21° (17°) - (-)
September 17° (12°) - (-)
Oktober 11° (7°) - (-)
November 6° (3°) - (-)
December 2° (0°) - (-)

Nederbörd

Månad Nederbörd Dagar med nederbörd
Januari 43 mm (43 mm) 12 st (16 st)
Februari 47 mm (30 mm) 12 st (14 st)
Mars 42 mm (25 mm) 10 st (10 st)
April 42 mm (31 mm) 11 st (11 st)
Maj 61 mm (34 mm) 11 st (11 st)
Juni 64 mm (45 mm) 11 st (13 st)
Juli 73 mm (61 mm) 11 st (13 st)
Augusti 69 mm (76 mm) 10 st (14 st)
September 40 mm (60 mm) 8 st (14 st)
Oktober 54 mm (48 mm) 11 st (15 st)
November 55 mm (53 mm) 13 st (16 st)
December 59 mm (48 mm) 14 st (17 st)
]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/vader-och-klimat http://www.slovensko.se/bratislava/vader-och-klimat 2012-09-28T11:00:00+02:00
<![CDATA[Bra att veta innan avresa]]> Här har vi samlat information om Slovakien som inte riktigt passar på någon annan sida i vår reseguide men som kan vara bra att ha koll på när man planerar ett besök i landet.

Prata slovakiska

Slovakiska är officellt språk i Slovakien men pratas också i vissa regioner i bland annat Tjeckien och Serbien. Det är ett slaviskt språk som talas av ca 6 miljoner människor. Vi kommer inom kort att lägga upp en svensk-slovakisk parlör.

Det går normalt sett bra att klara sig på engelska i Slovakien, speciellt i kontakter med yngre generationer. Fungerar inte engelska kan det vara värt att prova med tyska.

Pengar och kontokort

Slovakien införde Euro den 1:a januari 2009. 1 euro = 100 cent.

Slovakien är med i Euro-samarbetet

Slovakien är med i Euro-samarbetet. Foto: "Images Money" (CC BY 2.0)

Det går ofta bra att betala med kontokort, det är främst MasterCard och VISA som accepteras men även American Express och Diners fungerar på sina håll.

Det finns gott om bankomater och de flesta har instruktioner på engelska. Uttag i Euro är avgiftsfria.

Hälsa och säkerhet

Slovakien är generellt ett säkert land. Normal försiktighet bör dock iakttagas – se upp för ficktjuvar i folksamlingar, drick inte för mycket alkohol, och undvik att vistas ensam utomhus när det är mörkt. I städer kan det finnas vissa stadsdelar som bör undvikas efter mörkrets inbrott.

I nödsituationer och vid olycksfall kan följande telefonnummer vara bra att ha:

Allmänt nödnummer: 112
Polis: 112
Ambulans: 112
Brandkår: 112
Sveriges ambassad (ligger i Österrike): +43 1 21 75 30

Du bör ha ett giltigt europeiskt sjukförsäkringskort när du åker till Slovakien. Kortet, som beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet visar du upp när du behöver vård, och du har då rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i Slovakien.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Europeiskt sjukförsäkringskort. Foto: Europaparlamentet (©)

Hinner du inte få kortet innan du åker så bör du spara alla kvitton för att kunna begära ersättning från Försäkringskassan i efterhand.

Pass och identifikationshandlingar

Slovakien är, liksom Sverige, medlem i EU och Schengen vilket innebär att ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort (där din nationalitet framgår) behövs vid inresa. Ett vanligt körkort räcker ej, då de inte innehåller några uppgifter om innehavarens nationalitet.

För icke-EU-medborgare kan andra regler gälla – kontakta din ambassad!

Eluttag och adaptrar

I Slovakien används till största del samma typ av eluttag som i Sverige, men jordade uttag kan skilja sig något - för att alltid vara säker på att kunna utnyttja jordningen är det säkrast att ta med en reseadapter.

]]>
http://www.slovensko.se/bra-att-veta-innan-avresa http://www.slovensko.se/bra-att-veta-innan-avresa 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Bratislava]]> Bratislava är Slovakiens huvudstad och största stad. Staden har bara drygt 400000 innvånare, vilket är betydligt mindre än i närliggande huvudstäder.

Trots sin ringa storlek har staden mycket att erbjuda. Här hittar du några tips som förhoppningsvis kan inspirera till ett besök!

En av många skulpturer i Bratislava

En av många skulpturer i Bratislava. Foto: Marlon Bunday (CC BY-SA 2.0)

Resa till Bratislava

Flyg, tåg eller bil? Hur du än väljer än vill resa till Bratislava så har vi flera tips på hur du reser hit så smidigt som möjligt. Ta gärna del av våra tips för att hitta rätt resa för dig.

Hotell och annat boende

Det finns ett stort utbud av hotell och annat boende i olika prisklasser i Bratislava. Vi tipsar om ett par hotell och ger tips på var man hittar ännu fler.

Museum

I Bratislava finns ett flertal museum. Bland våra favoriter hittar du stadens eget museum, Bratislavas stadsmuseum, och de olika filialer som hör till Slovakiens nationalmuseum.

Sevärdheter

Blå kyrkan, St Mikaels torn och slottet är några byggnader och sevärdheter som utmärker sig i staden och som är väl värda att se på nära håll. Det finns dock mer än så att se och göra, här får du några uppslag!

Shopping

Bratislava är kanske inte den första staden man tänker på när man är ute efter shopping, men det går förstås att göra fynd här. Besök gärna någon gatumarknad och leta lokala souvenirer.

Mat och dryck

Slovakisk mat och dryck har många likheter med sina motsvarigheter i grannländer som Tjeckie och Ungern. Förväntar man sig östeuropeisk husmanskonst och ett stort utbud av god öl så är man inte helt fel ute. Tummen upp från oss!

Ta sig runt

Du vill förmodligen inte sitta på ditt hotellrum under hela vistelsen i staden. Vi tipsar om hur man kan ta sig runt i Bratislava med kollektivtrafik, taxi och andra färdsätt.

Väder och klimat

När är det egentligen bäst att åka till Bratislava? På sidan väder och klimat finns information om medeltemperatur och nederbörd i Bratislava.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava http://www.slovensko.se/bratislava 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Hotell och annat boende]]> Med över 90 hotell, lägenhetshotell och vandrarhem i, och i närheten av, Bratislava är Hotels.com en bra start när du letar boende. Där hittar du bland annat bilder, avståndstabeller och recensioner och betyg från tidigare gäster.

Priserna är bra (med prisgaranti!) och svensktalande kundtjänst finns tillgänglig vid behov. Bor du totalt 10 nätter på utvalda hotell får du dessutom en hotellnatt gratis om du är med i Hotels.com Welcome Rewards.

Tips på hotell i Bratislava

Vi har valt ut ett par hotell i olika prisklasser med en bra kombination av läge, pris och kundnöjdhet. Kanske något av de här är rätt för dig? Jämför gärna priser och läst gästkommentarer innan du bokar!

Hotell i Bratislava

Hotel Kyjev, Art Hotel William och Sheraton Hotel Bratislava

Budgethotell

Hotellet är inte inrymt i någon av Bratislavas vackraste byggnader, det är snarare tvärtom, men Hotel Kyjev är ett bra och billigt val om man vill lägga sina pengar på annat än boendet. Det är en hel del retro-öststatskänsla över hotellet, så räkna inte med någon högre standard. Centralt läge med bra utsikt om man får ett rum ett par våningar upp i byggnaden. 180 rum. Pris från ca 250 kr per natt.

Mellanklasshotell

Art Hotel William är ett litet designhotell som ligger i de gamla delarna av Bratislava. Nära till allt, så det är ett riktigt bra val om man vill utforska staden till fots. Hotellet får genomgående mycket bra betyg från gästerna enligt flera olika bokningssajter. 40 rum. Pris från ca 650 kr per natt.

Lyxhotell

Klassisk lyx finns på Sheraton Hotel Bratislava. Förutom 5-stjärnig service finns här bland annat ett fullständigt spa med både inomhuspool och bastu. Hotellet är nytt och alla rum är fräscha och rymliga. Hotellet ligger bredvid Donau, ett par minuters promenad från Gamla Stan. 209 rum. Pris från ca 1050 kr per natt.

Fler hotell och andra alternativ

Park Inn Danube, Devin Hotel, Kempinski Hotel River Park, Botel Marina och Chopin Hotel Bratislava är ytterligare några hotell i Bratislava som finns att boka på Hotels.com.

Vill du ha fler tips innan du bokar hotell? Tripadvisor är en oberoende sajt där besökare lämnar recensioner på hotell, restauranger och sevärdheter. Hotels.com återger feedback från Tripadvisor, men då Tripadvisor listar hotell från flera olika bokningssajter är utbudet ännu större där.

Slutligen vill vi tipsa om Airbnb där privatpersoner i Bratislava (och övriga världen) hyr ut soffor, rum, lägenheter och hela hus. Här hittar man ofta ett stort utbud och mycket varierat boende i alla prisklasser.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/hotell-och-annat-boende http://www.slovensko.se/bratislava/hotell-och-annat-boende 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Karta över Slovakien]]> Här finns en karta över Slovakien. I kartans centrum finns huvudstaden Bratislava. Zooma ut och förflytta dig i kartan för att se mer av landet.

Karta från Google Maps

En större karta med fler funktioner, t.ex. vägbeskrivningar, finns på Google Maps (sök efter "Slovakien" eller den ort du är intresserad av).

]]>
http://www.slovensko.se/karta-over-slovakien http://www.slovensko.se/karta-over-slovakien 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Mat och dryck]]> Klimatet är ganska hårt i Slovakien och det gör att tåliga grönsaker och växter odlas här som till exempel potatis, kål och lök. Därför är det också ganska naturligt att de används mycket i maten i Slovakien, men självklart används många andra grönsaker också.

Olika ostsorter är en viktig del av matlagningen och speciellt getost. Till både frukost och middag äter man bröd till maten och före lunch serveras det ofta soppa.

Det slovakiska köket

De största influenserna i det slovakiska köket är Böhmen i Tjeckien och Ungern. Gulaschgryta är ett exempel på de ungerska influenserna. En rätt som man borde smaka är nationalrätten brynzové halušky som är gnocchi med en sås gjord på fårost och som garneras med bacon.

En annan lokal specialitet är halusky som är små degknyten med ost och bacon runt dem. De drycker som de flesta dricker till maten är slovakiskt vin och öl. Ölen betraktas som Slovakiens nationaldryck.

Många restauranger

Trots att Slovakien har en hel del intressanta maträtter så är det svårt att hitta en helt slovakisk restaurang men det är inte svårt att hitta andra typer av restauranger. Du hittar allt från italienska lyxrestauranger och mexikanska restauranger till välkända snabbmatställen.

Är du ute efter slovakisk mat ska du ta dig till etablissemang som kallas Slovak Pub eller, om du har en större plånbok, Slovak Restaurant. Bland de kan vi rekommendera Pressburg som har medelhöga priser.

Ett lokalt hak är restaurangen Prasna Basta. Denna restaurang är värd ett besök då den ger en annan känsla än de större och dyrare restaurangerna.

Speciella restaurangupplevelser

Ev av två udda restauranger i Bratislava är Veza, belägen i tv-tornet Kamzík, där du får en underbar 360 graders vy över Bratislava tack vare att golvet roterar långsamt.

En annan är det UFO, ett flygande tefat som ligger på toppen av bron Nový Most, Nya Bron ligger över 80 meter över Donau. Härifrån får du självklart en vacker utsikt över Bratislava. Denna restaurang är helt unik och är ett av de mest kända landmärkena i Bratislava.

Ät lunch eller middag i ett UFO

Ät lunch eller middag i ett UFO. Foto: Jean Robert Thibaul (CC BY-SA 2.0)

Specialiteter

Är du den typen som gärna äter snabbmat så finns det många restauranger du kan välja bland. Bratislava har en egen form av snabbmat som kallas richman och det är en stor brödrulle fylld med ost, kål, kött och majonnäs. Är du sugen på en macka borde du köpa en rejäl smörgås på de caféer som finns.

Reska är en av Bratislavas specialiteter och är en kall sallad med torsk, majonnäs, morötter och lök. Denna rätt smakar mycket speciellt och är en bra utmaning för smaklökarna.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/mat-och-dryck http://www.slovensko.se/bratislava/mat-och-dryck 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Museum]]> Bratislava har en både lång och intressant historia som sträcker sig tillbaka till 5000 år f Kr. Staden har varit en del av flera stora riken, bland annat Österrike-Ungern. Det finns flera museer i Bratislava som visar stadens långa och spännande historia, men inte bara det.

För den musealt intresserade finns det nämligen mycket annat att ta del av, till exempel konstmuseer. Passa därför på att besöka flera olika museer när du ändå är på besök i Bratislava. På så sätt får du nämligen en unik chans att vidga dina vyer. Här kommer ett urval av några av de mer kända museerna som du kan besöka i Bratislava.

Bratislavas stadsmuseum

Bratislavas stadsmuseum är det äldsta museet i Slovakien som är i drift, etablerat 1868. Museets primära mål är att visa upp Bratislavas historia i olika former från de tidigaste perioderna med hjälp av historiska och arkeologiska samlingar.

Bratislavas stadsmuseum

Bratislavas stadsmuseum. Foto: "pragmatopian" (CC BY 2.0)

Museet har nio permanenta utställningar i åtta specialiserade museer och de flesta ligger i Gamla Stan. De olika museerna är specialiserade på vapenindustrin och Bratislavas militära historia samt Bratislavas historia sedan medeltiden.

Slovakiens nationalmuseum

Slovakiens nationalmuseum förvaltar 16 specialiserade museer i och utanför Bratislava. I Bratislava finns bland annat Naturvetenskapliga museet, Arkeologiska museet, Historiska museet (som ligger i slottet) och Judiska kulturmuseet.

Danubiana Meulensteen konstmuseum

Danubiana Meulensteen är ett fantastiskt museum för modern konst på en halvö i floden Donau, nära den österrikiska och ungerska gränsen. Halvön är en del av Cunovodammen. Danubiana erbjuder moderna konstutställningar av slovakiska och internationella konstnärer.

Enbart den vackra naturen runtomkring gör ett besök minst sagt oförglömligt. Det tar cirka 30 minuter med bil från centrala Bratislava till museet och du åker hela tiden längs med floden Donau.

Slovakiens nationalgalleri

I Bratislava har Slovakiens nationalgalleri utställningar i palatset Esterházy och Vattenbarrackerna som ligger intill varandra. Esterházy byggdes om för galleriet på 1950-talet och en mer modern del byggdes senare på 1970-talet.

Bratislavas stadsgalleri

Stadsgalleriet är det näst största slovakiska galleriet i sitt slag och ligger i palatsen Mirbach och Palffy. Bratislavas stadsgalleri grundades 1961, även om de första försöken att samla konstverk började på 1800-talet då Bratislavas stadsmuseum grundades. Detta museum innehåller cirka 35000 konstverk.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/museum http://www.slovensko.se/bratislava/museum 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Om reseguiden]]> Slovensko.se är under ständig utveckling, vilket innebär att vi uppdaterar och lägger till innehåll med tiden. Vår målsättning är att göra den bästa svenskspråkiga reseguiden till Slovakien – vi vet att vi inte nått det målet ännu, men vi hoppas så klart nå dit framöver.

Vi reserverar oss för felaktigheter och prisförändringar, men vi gör samtidigt vårt bästa för att hålla sajten uppdaterad och att snabbt rätta fel som kommer till vår kännedom!

Denna reseguide skrivs, drivs och utvecklas av Acies Interactive HB. Vi arbetar med ett flertal andra reseguider – bland annat till dessa länder och regioner:

Kontaktforumlär

Har du feedback, tips och idéer är du hjärtligt välkommen att höra av dig till oss! Vi försöker svara på allt, men räkna med att det kan ta ett par dagar. Skicka e-post till kontakt@aciesinteractive.com eller använd kontaktformuläret nedan.

Mer information om denna webbplats

Allt material är, där annat inte uttrycks, upphovsrättskyddat av Acies Interactive HB (organisationsnummer 969694-3209). Du når oss enklast via formuläret eller e-postadressen ovan.

När du besöker denna webbplats så sätts ett antal cookies, dels för att spåra den reklam som visas och dels för att vi ska kunna sammanställa besöksstatistik. Du kan instruera din webbläsare att inte ta emot cookies utan att det försämrar din upplevelse av Slovensko.se (läs mer om cookies hos Post- och Telestyrelsen).

]]> http://www.slovensko.se/om-reseguiden http://www.slovensko.se/om-reseguiden 2011-10-27T20:00:00+02:00 <![CDATA[Resa till Bratislava]]> Sedan Tjeckoslovakien delades i Tjeckien och Slovakien så är det Tjeckiens huvudstad Prag som blivit en turistfavorit. Bratislava har inte blommat ut ännu, vilket förmodligen bidragit till att det kan vara lite krångligt att ta sig dit från Skandinavien.

Flyg till Bratislava

Flygplatsen M. R. Štefánik Airport är centralt belägen, bara 9 km nordöst om stadens centrum. Det är den största internationella flygplatsen i Slovakien, men flygförbindelserna är ändå mycket begränsade då bara ett fåtal flygbolag trafikerar flygplatsen.

Vi kan faktiskt inte rekommendera att försöka flyga direkt till Slovakien från Skandinavien – när denna text skrev hittade vi enbart resor med minst 2 byten och en prislapp på över 12000 kr! Ryanair trafikerar flygplatsen, dock inte från något skandinaviskt land (blir det ändring på det så kommer det förstås bli både billigare och enklare att flyga till till Bratislava härifrån).

Ryanair flyger till Bratislava

Ryanair flyger till Bratislava. Foto: Simon Allardic (CC BY 2.0)

Ett betydligt rimligare alternativ i dagsläget är att flyga till Wien och ta tåg från centralstationen (se nedan) eller buss direkt från flygplatsen. Till Wien flyger man snabbt och enkelt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn med SAS eller Austrian Airlines. Dessa sträckor kostar från ca 2000 kr t/r och restiden är under 3 timmar.

Det går att boka flygbiljetter från destinationer som SAS flyger från i Sverige, som t.ex. Östersund och Umeå, till Wien. Resan går då via Stockholm och eventuellt Köpenhamn.

Tåg till Bratislava

Det går att åka tåg från Sverige till Bratislava, men det blir en lång resa, räkna med 20 timmar eller mer om du utgår från Malmö. Vi har tyvärr inte lyckats få fram några prisuppgifter.

Bratislava centralstation

Bratislava centralstation. Foto: Chris Yunker (CC BY-SA 2.0)

Vi rekommenderar istället att du flyger till Wien och tar tåget därifrån - det är en kort resa på drygt en timme som bara kostar omkring €15 t/r. Notera dock att tågen från Wiens flygplats (CAT) går till stationen Wien Mitte och att tågen till Bratislava utgår från Wien Südbanhof.

Bil till Bratislava

Från Malmö till Bratislava är det närmare 120 mil. Bortsett från färjeförbindelsen mellan Rödby och Puttgarden är det motorväg i princip hela resan.

I Slovakien är motorvägar avgiftsbelagda. Vid gränsen och på bensinmackar köper man ett märke, Autobahn-Vignette, som ska sitta nere till höger på vindrutan. Placera märket rätt, annars kan det bli böter! 7 dagar kostar €7, 30 dagar kostar €14. Det är förbjudet att prata i en handhållen mobiltelefon (handsfree går bra) och skicka SMS när du kör bil.

Du passerar Danmark (såvida du inte åker färja direkt från Sverige till Tyskland), Tyskland och Tjeckien på vägen till Slovakien, så tänk på att kolla upp vad som gäller för trafiken i dessa länder också.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/resa-till-bratislava http://www.slovensko.se/bratislava/resa-till-bratislava 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Sevärdheter]]> Bratislava har varit värd för många politiska debatter och viktiga historiska händelser. Det finns många fina byggnadsverk och andra monument i Bratislava.

Spåren efter tiden då Bratislava var en del av Österrike-Ungern är många, bland annat flera palats som byggdes för det habsburgska hovet.

Slottet

Den mest kända attraktionen i hela Slovakien är slottet i Bratislava. Slottet ligger 85 meter över Donau på en stenig kulle. Det gamla slottet förstördes i en brand i början av 1800-talet och låg sedan i ruiner fram till 1950-talet. Som många andra slott så finns det många legender om detta slott.

Slottet med fin utsikt över staden

Slottet med fin utsikt över staden. Foto: Kjetil Ree (CC BY-SA 2.0)

Ärkebiskopens palats

Detta palats byggdes mellan 1778 och 1781 åt ärkebiskopen Joseph Batthyany, därav namnet Ärkebiskopens palats. En kammare i palatset har spelat en stor roll i flera historiska händelser. Själva stilen på huset är neo-klassisk och många tycker att detta är det vackraste huset i hela Bratislava.

Grassalkovichpalatset

Palatset ligger i centrala Bratislava och är residens för den slovakiska presidenten. Huset är byggt i rokoko/sen barockstil och invid palatset ligger en fransk trädgård. Det byggdes åt greven Antal Grassalkovich som var chef för den ungerska kammaren.

Här har kompositören Joseph Haydn flera gånger uppfört sina verk, och många baler har arrangerats här för det habsburgska hovet. Den vackra trädgården runt palatset är idag en offentlig park.

Det finns också flera intressanta byggnader i närheten så det finns mycket att se. Slottet ligger inte så långt från Stora torget i centrala Bratislava så det är läge för en promenad. Det finns alltså inga ursäkter för att inte besöka slottet. Dessutom är utsikten härifrån helt magisk. Vid fint väder kan du se ända till Ungern och Österrike.

Den blå kyrkan

Den blå kyrkan är en mycket unik kyrka som ligger gömd på en liten gata och är en Art Nouveau-kyrka. Den som stod för byggandet av kyrkan var en arkitekt från Budapest och kyrkan byggdes under den första halvan av tiotalet. Kyrkan är unik både inuti och utanpå med äventyrliga dekorationer, färger och ornament som inte finns någon annanstans i Slovakien.

Den blå kyrkan är.. blå

Den blå kyrkan är.. blå. Foto: "Groume" (CC BY-SA 2.0)

St Mikaels torn

St Mikaels torn är det enda vakttornet som finns kvar i Bratislava och från tornets topp får du en otrolig utsikt över Bratislava. I trappan upp finns en vapen- och fästningsutställning där du kan njuta av vapnen på väggarna. När du kommer upp ser du den vackra utsikten över staden och slottet. St Mikaels torn är med andra ord både ett vackert byggnadsverk och samtidigt ett museum.

Stora torget

Stora torget ligger mitt i gamla Bratislava och här hittar du flera vackra och gamla byggnader, bland annat det gamla rådhuset där delar av byggnaden har anor från 1400-talet och kan ses över hela innerstaden. Mitt på torget finns statyn Maximillianfontänen som är 10,5 meter hög och har flera sägner knutna till sig.

Franciskanerkyrkan

Ännu en byggnad som man bör besöka när man är i Bratislava är den gotiska Franciskanerkyrkan, tillika den äldsta kyrkan i staden. Inuti kyrkan finns St Johanneskapellet som räknas som en gotisk pärla.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/sevardheter http://www.slovensko.se/bratislava/sevardheter 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Shopping]]> Shopping i Bratislava är alltid en mycket positiv upplevelse. De flesta butiker och affärer accepterar betalning med kreditkort. Betalning i euro är okey, men mycket få av butikerna i stan accepterar andra valutor.

Shopping i Gamla Stan

De vackra gatorna i Gamla Staden kantas av butiker med lyxvaror och prissätts därefter. Här hittar du bland annat Obchodna ulica som säljer billigare varor.

Gatumarknader

Gatumarknaderna ligger utanför Gamla Staden men är lätta att komma till och dessa är riktiga pärlor. Här kan du hitta allt möjligt, även lite ovanligare saker.

Köp souvenirer i någon av gatumarknaderna

Köp souvenirer i någon av gatumarknaderna. Foto: "Fearless Fred" (CC BY 2.0)

Köpcentrum och gallerior

I Bratislava finns fyra stora köpcentrum och de ser ut som många av de köpcentrum som har byggts de senaste decennierna. Här finns biografer, caféer, restauranger och många affärer med olika inriktningar. Hos Polus City Center arrangeras speciella evenemang, hos Aupark finns ett äventyrsbad inomhus med speciella arrangemang för barn på sommaren samt bowling och Avion erbjuder filmvisning i en IMAX-biograf, du kan åka skridskor på skridskobanan och inomhus finns det attraktioner som är anpassade för barn.

Den senaste gallerian i Bratislava är Soravia Palace. Förutom dessa gallerior finns det många moderna shoppingcenter som växer upp i olika delar av stan, speciellt i nya kontorsbyggnader eller helt nära stormarknader. De brukar se ut som miniköpcentrum och har små affärer. Konceptet innehåller en handfull butiker och ett par restauranger. Det är ett mysigare alternativ till gigantiska köpcentrum.

Små butiker i gathörnen

De flesta av stadens invånare göra sina inköp nära sina hem. Du hittar därför små butiker överallt, i gathörnen, i gamla köpcentrum och i flerbostadshus. Kundtjänst och sortiment är en bristvara, men dessa butiker täcker de flesta behov och ett besök här ger dig en god inblick i slovakernas vardag.. Dessutom håller många västeuropeiska affärskedjor på att etableras i Bratislava. Dessa butiker har självbetjäning och gör shoppingupplevelsen till något som liknar resten av världen.

Du hittar även många små butiker som är specialiserade på att sälja antikviteter. Här kan du göra riktiga fynd om du har turen med dig. Ett gott råd är att du tar god tid på dig att gå runt och botanisera bland alla antikvitetsbutikerna i Bratislava.

Souvenirer

Om du vill ta hem något som ett minne av Slovakien, eller ge bort någonting till en vän så finns det många specialiteter. En av de viktigaste anläggningarna för slovakiskt hantverk ligger i byn Modra strax utanför Bratislava. Boka en guidad rundtur så får du se produktionen på nära håll.

De mest kända traditionella slovakiska hantverken inkluderar keramik och olika former av textilier från vävning till broderi. Trådsmedjor skapar dekorativa objekt genom att forma tråd och det är en ganska okänd lokal specialitet. Det finns en kedja som är specialiserad på slovakisk kultur och i Bratislava finns det flera butiker. Här hittar du det största urvalet av souvenirer.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/shopping http://www.slovensko.se/bratislava/shopping 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Slovakien]]> Välkommen till vår reseguide om Slovakien. Här hittar du inspiration och tips på resor, boende, sevärdheter, med mera. Mycket nöje!

Välkommen till Slovakien

Slovakien blev ett självständigt land 1993 och många trodde att ekonomin i Slovakien skulle gå mot botten – men tvärtom har ekonomin blivit starkare sedan dess. Slovakien har tillhört flera olika riken under sin historia och därför hittar man mycket som kommer från Tjeckien och Österrike

Slovakiens flagga

Slovakiens flagga. Foto: Thomas Quine (CC BY 2.0)

Trots den ringa storleken så finns det mycket mer i Slovakien än vad man kan tro, allt från skidorter till annan avkoppling. Det finns många varma källor i Slovakien som utnyttjas för spa-upplevelser, modernt utrustade badhus och kurorter som finns på många platser runtom i landet.

Slovakien är landet med de flesta grottorna i centrala Europa och det är perfekt för de som är mer äventyrslystna.Alla grottor är inte tillgängliga så det är viktigt att ta reda på vilka som man kan besöka och dessutom är flera av grottorna på UNESCO:s världsarvslista och är därför extra skyddade.

Huvudstaden Bratislava är inte den mest tillgängliga, med dåliga flygförbindelser med Skandinavien, men för den som orkar ta sig hit finns mycket att upptäcka. Bara några timmar bort finns en rad andra huvudstäder, som Wien, Prag och Budapest.

Vy över Bratislava

Vy över Bratislava. Foto: Juraj Kubica (CC BY-SA 2.0)

För barnen finns det äventyrsbad där också de vuxna får leka och svalka av sig under varma dagar. Stugor och pensionat finns alltid till hands i närheten om man behöver en plats att bo under sin vistelse på platsen.

Slovakien är inte ett turisttätt land och det finns många godbitar att upptäcka och fler upptäcker att Slovakien har mycket mer att erbjuda än man kan tro.

]]>
http://www.slovensko.se/ http://www.slovensko.se/ 2011-10-27T20:00:00+02:00
<![CDATA[Ta sig runt]]> Bratislava, speciellt om man bara tar hänsyn till de centrala delarna, är inte speciellt stort vilket innebär att man kan ta sig mellan de flesta intressanta platserna till fots. Kollektivtrafiken är dock väl utbyggd och kan komma till användning emellanåt.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken består av buss, spårvagn och trådbuss (en slags kombination av buss och spårvagn). En biljett som kostar €0,70 är i 15 minuter, men byte är inte tillåtet. Var 15:e minut behöver du dessutom en ny stämpel (eller när du byter). Transferbiljetter kostar €0,90 och gälller 60 minuter på vardagar och 90 minuter på helger. Den tillåter även byten.

Spårvagnar är populära i Bratislava

Spårvagnar är populära i Bratislava. Foto: "Gabrielle" (CC BY 2.0)

Det finns även biljetter för 1-7 dagar, med pris €4,50-€15. Biljetten stämlpar du själv när du klivit på - och glöm som sagt inte att stämpla om när gilitigheten gått ut. Biljetter säljs i automater - men de tar varken kort eller sedlar - och i kiosker.

Se upp med taxi

Om du vill åka taxi i Bratislava så måste du vara försiktig. Var noga med vem du åker med och se upp för oärliga taxichaufförer, för de har nämligen inget gott rykte bland turisterna. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att du förbeställer taxi genom att ringa till något välkänt taxibolag.

Många chaufförer väntar på turister som de kan plundra så det är alltid bäst att förbeställa. Eftersom spårvagns-, trådbuss- och bussnätet är väl utbyggt är det nästan alltid smartast att åka kollektivt.

]]>
http://www.slovensko.se/bratislava/ta-sig-runt http://www.slovensko.se/bratislava/ta-sig-runt 2011-10-27T20:00:00+02:00